SKORPOR
Ingredienser
3 dl vattenca 10 dl vetemjöl
1 pkt jäst, 50 g
2 dl strösocker
150 g rumstempererat smör
2 små ägg
ca 2,5 msk malen kardemumma (ta så mycket du vill efter smak, 2,5 msk ger ganska mycket smak)
ca 2,5 msk malen kardemumma (ta så mycket du vill efter smak, 2,5 msk ger ganska mycket smak)
Gör så här
Värm vattnet till fingervärme, ca 37 grader. Blanda vattnet med hälften av mjölet och jästen i en bunke. Låt stå 20 minuter.
Blanda socker, smör och ägg i en bunke eller matberedare. Arbeta ihop till en smet.
Rör ner smörröran i jästdegen och tillsätt sedan kardemumma, salt och resten av mjölet. Tillsätt mjölet lite i taget tills du har en lagom deg.
Blanda socker, smör och ägg i en bunke eller matberedare. Arbeta ihop till en smet.
Rör ner smörröran i jästdegen och tillsätt sedan kardemumma, salt och resten av mjölet. Tillsätt mjölet lite i taget tills du har en lagom deg.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Forma delarna till längder. Lägg två längder på varje plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäcka 1 timma.
Pensla längderna med ägg innan de gräddas ca 15 min i 200 grader. Låt dem svalna.
Skär längderna i 2 cm breda bitar som sedan delas mitt itu till under- och överskorpor.
Placera skorporna tätt på två bakpappersklädda plåtar. Grädda ytterligare 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut skorporna.
Sänk ugnsvärmen till 75 grader. Låt sedan skorporna torka med ugnsluckan lite på glänt, sätt gärna en träslev mellan, 2-3 timmar.
Skär längderna i 2 cm breda bitar som sedan delas mitt itu till under- och överskorpor.
Placera skorporna tätt på två bakpappersklädda plåtar. Grädda ytterligare 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut skorporna.
Sänk ugnsvärmen till 75 grader. Låt sedan skorporna torka med ugnsluckan lite på glänt, sätt gärna en träslev mellan, 2-3 timmar.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar